Ekologiczne rolnictwo i jego atuty

Była mowa o rolnictwie BIO, które stało się jedną z marek eksportowych niemieckiej gospodarki. Teraz zajmijmy się tym, co ma doskonałe warunki do rozwoju na polskim gruncie, czyli rolnictwem ekologicznym. Z czym powinno się ono kojarzyć? Na pewno z licznymi opowieściami naszych babć oraz dziadków, z których niemała część miała okazję przebywać na wsi.

Z pewnością pamiętają oni smak dawnych jarzyn, serów czy owoców. Jeśli dziś jedzą te wyroby wytwarzane masowo czują różnicę. Nie zawsze też taka masówka służy dobrze ich organizmom, więc może lepiej wyeliminować je z diety seniorów? Jeśli tak, to czym je zastąpić? Okazuje się, iż mamy znakomite alternatywy.

Wraz z wejściem do Unii Europejskiej przed rodzimym rolnictwem otworzyły się szanse, jak też zagrożenia. Jedna z szans związana jest z ekspansją doskonałej jakości wyrobów pochodzących z upraw i hodowli ekologicznych. Rolnicy skupiający się na takim modelu wytwarzania zaczęli się organizować, aby skuteczniej walczyć o swoje interesy – zarówno na szczeblu krajowym, jak i międzynarodowym.

Liczne jarmarki, targi oraz festiwale dobrej polskiej żywności stały się wyborną okazją, by tradycyjne smaki przybliżyć także młodszemu pokoleniu. Ekologiczne jedzenie jest z pewnością droższe od masowego. Decydują o tym wyższe koszty produkcji oraz znacznie mniejsza skala.

Ten interes musi się rolnikom opłacić, więc cena rośnie. Wraz z nią wzrasta jednak jakość i walory smakowe, za które chce płacić coraz więcej Polaków. Oznacza to, że eko-gospodarstwa jeszcze nie raz nas zaskoczą.